majavamm - kes maksab?

Ehitust, renoveermist, remonti ja avariitöid puudutavad teemad

Moderaator:Heino

Vasta
eitea
Üüriline
Üüriline
majavamm - kes maksab?

Postitus Postitas eitea » 01 Nov 2007 09:34

Tere, palun abi.

Mure järgmine - meie toa ja koridori vaheline sein on täis majaseent. Samuti meie toa põrand meetri ulatuses. Eksperthinnangus on kirjas, et seen sai alguse vanast ajast jäänud veetorust kust kõik vihmavesi täpselt majaseina vastu lahises. Ja täpselt sinna nurka, kus nüüd laiutab majavamm. Kes maksab minu korteri seenetõrje? Kas mina sest see kuulub mulle või ikkagi ühistu, sest vihmanveetoru oli ju ühistu oma? Nüüdseks on see eemaldatud ja asendatud uue vihmanveesüsteemiga.

Olen väga tänulik igasuguse informatsiooni eest!

Ette tänades

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 4 korda
Kontakt:

Re: majavamm - kes maksab?

Postitus Postitas Heino » 01 Nov 2007 09:37

Kas te ostsite korteri ammu juba? Üleüldiselt sellised asjad peaks minu arvates tasuma ikka ühistu.

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

eitea
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas eitea » 01 Nov 2007 16:14

Ostsime selle korteri 5 aastat tagasi ja vihmaveetorud said asendatud uute ja korralike vastu 2 aastat tagasi. Pole aimugi kaua see seen/vamm olnud on. Ma ei leia selle kohta mingit kirjandust ka et kui palju see reaalselt levib. Kas sa oskaksid mulle veel nõu anda, et kus seadusest või mujalt kirjalikult vastuse saaksin, et mis remonttööd kuuluvad korteri omaniku ja mis ühistu kanda?
Olen täitsa nõutu, sest ei oska aimatagi, kes mulle objektiivset nõu anda oskaks. Nii majavammi kui oma õiguste osas.

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 01 Nov 2007 16:51

Majavamm kui selline peaks ikka maja üldine mure olema. Siinkohal ei saa kindlasti panna süüd korteriomnikule. Mida juhatus selle kohta räägib ka?

eitea
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas eitea » 01 Nov 2007 17:15

esimees ei ole sellest midagi juttu teinud ja arvatavasti ei tule selle pealegi. aga mu sõbrants küsis et kas see pole ikka ühistu teema. Ma ausalt öeldes ei tulnud ka selle peale sest mõtlesin et kõik mis meie korteris, see meie mure. Ma ei taha enne tema käest ka küsida kui ise enne veendunud pole.

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 01 Nov 2007 17:22

Näiteks kui sul sajab vihma sisse - sinu korterisse - siis see on ikkagi ühistu probleem. Sama peaks olema ka selle vammiga.

eitea
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas eitea » 01 Nov 2007 17:29

Kui Sa seda asja niimoodi piltlikult selgeks teed, siis ma olen päri. Aga mul oleks siiski vaja miskit kirjalikku teksti et seda siis esimehele näidata ja koos asja arutada. Asja point polegi tegelikult majavammis vaid asjaolus, et meie pole selle tekkes süüdi. Minuarust.

Aitäh Sulle et viitsid mind aidata ja nõu anda. Olen ise juba segakseks otsimas :)

tähelepanelik
Revident
Revident

Postitus Postitas tähelepanelik » 01 Nov 2007 19:11

4.1.5 teha korteri ja selle mõtteliste osade säilitamiseks vajalikke toiminguid teiste korteriomanike nõusolekuta kui Ühistu ei täida oma kohustusi ja nõuda teistelt korteriomanikelt mõtteliste osade korrashoiuks tehtud kulutuste proportsionaalset hüvitamist;

4.1.6 nõuda tema korteris toimunud mõtteliste osade korrashoiuga seotud kahjude hüvitamist;

Nii on kirjas korteriühistu näidispõhikirjas, kogu loogika järele pole keegi seda muutnud.

eitea
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas eitea » 01 Nov 2007 21:50

Aitähh :)

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 03 Nov 2007 09:08

Ärge otsige alati ühistu süüd (mõelge). Ka korteriomanikel on olemas kohustused, kas sa tegid ise kõik, et ühistu tähelepanu majavammile juhtida. Kas sa tegid seda enne, kui see sinu korterisse tungis.
Kui teil hõõrumiseks läheb, siis on see aspekt vägagi otsustav.
Soovitan lugeda ikka seadusi, mitte näidispõhikirju :)

Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)

eitea
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas eitea » 03 Nov 2007 11:04

Ma ei otsigi ühistu süüd, meil väike maja ja tüli pole vaja. Sellepärast uuringi asja ja remont läheb meie korteris maksma üüratud summad. Teema tegelt palju pikem aga ei hakanud seda siia kirjutama. Asi selles, et meie korteris polegi seda seent näha ega tunda. Teine korter juhtis tähelepanu seenele ja siis kutsutigi ekspert kohale. Me just tegime kap. remondi ja ise midagi ei näinud. Aga me pole kah asjatundjad. Ja kuna uus parkett maas ning panga raha kulutatud palju siis ei ole üldse tahtmist midagi teha aga peab sest vaheseinale mis kõvasti nakatunud muidu tõrjet teha ei saa! Nokk kinni, saba lahti - situatsioon.

tähelepanelik
Revident
Revident

Postitus Postitas tähelepanelik » 03 Nov 2007 12:02

Mittekorras vihmaveesüsteemid on nüüd küll 100% ühistu rida, raske on seda ettegi kujutada kuidas iga korter neid ise vahetama peaks. Mida seina märgumine kaasa toob seda pole vist ka eriti raske endale ette kujutada ja kuidas kandekonstruktsioone iseseisvalt remontida ei kujuta ettegi. Selge on ka see, et juhatusega ja majarahvaga tuleb mingi kokkulepe saavutada, üksteise süüdistamine venitab probleemi lahendamist ja kahjustab maja olukorda veelgi.
Põhikiri aga ongi ühiselu ja ka kohustusi reguleeriv dokument, seda peaks Valge vägagi hästi teadma.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 03 Nov 2007 17:34

eitea kirjutas:Ma ei otsigi ühistu süüd, meil väike maja ja tüli pole vaja.
Vabandan, kui minu postitus tundus isikliku süüdistusena. Minu mõte oli kõiki mõtlema panna, et korteriomanikel on ka kohustusi

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 03 Nov 2007 17:39

tähelepanelik kirjutas:Nii on kirjas korteriühistu näidispõhikirjas, kogu loogika järele pole keegi seda muutnud.
Näidised on halvad viited. Loodan, et ühistud ei kinnita koheselt satamp põhikirju. Põhikiri on inimeste vaheline leping ja see tuleb hoolikalt läbimõelda :D
tähelepanelik kirjutas:Põhikiri aga ongi ühiselu ja ka kohustusi reguleeriv dokument, seda peaks Valge vägagi hästi teadma.
Tean, tean :)

Vasta