Pöördun siia tõsise murega, milleks on nagu pealkirjas välja toodud - valgustite ostmise teema.
Selleks, et probleemile täpsemalt pihta saada, pean natukene ka tagamaad valgustama.
Nimelt nädal kaks tagasi pöördus minu poole majaelanik, kes palus juhatusel tegeleda koridoris oleva valgustiga. Nimelt vajas see väljavahetamist. Tulles vastu majaelaniku soovile, saigi juhatuse poolt muretsetud uus valgusti ning see ka paigaldatud.
Peale paigaldamist järgmisel päeval aga tõstis häält teine majaelanik, kelle arvamuse kohaselt oli valgusti vahetamine mõttetu ost, sest seda valgustit keegi nagunii ei kasuta ning ühistu võiks pöörata oma tähelepanu tähtsamatele probleemidele. Kahjuks tähtsamad probleemid aga nõuavad rohkem raha, mida ühistul hetkel pole. Valgusti maksis 110 krooni, tähtsamate asjade kogumaksuvus minu enda arvamuse kohaselt ilma hinnapäringuta jääks umbes 20 000 - 30 000 krooni vahele.
Pärast tunnist vaidlust ja selgitamist, et koridor on ühisomand ning kui majaelanik palub ühistul valgustiga tegeleda, siis tegemist ei ole mõttetu ostuga (nimelt majaelanik leiab, et see tema naaber oleks pidanud selle valgusti ise ostma ja paigaldama, kui tal seda hirmsasti vaja oli) ei suutnud mina inimesele selgeks teha, et tegemist ei olnud mõttetu ostuga ning ühtlasi ei suutnud mina ka temast aru saada, et miks peaks mõttelise osaga seotud majandamine olema iga korteriomaniku isiklik mure, kelle korteri uks probleemi poole avaneb. Seega "nokk-kinni-saba-lahti" olukord.
See selleks. Vastava vaidluse käigus selgitasin ka inimesele, et temal on alati võimalik juhatuse poole pöörduda samamoodi ning paluda probleemidega tegeleda. Juhatus hindab probleemi tõsiduse, vaatab selle lahendamise maksuvuse ning kui seda on võimalik kohe teha, antakse lahendus käiku, kui ei ole võimalik, lisatakse nn. majanduskava ridadesse.
Nüüd eile läks see majaelanik rõõmsalt poodi, ostis uue valgusti ning toimetas minuni oma isikliku ostutšeki ning nõuab, et ühistu selle nüüd kompentseeriks. Annan siinkohal teada, et see lamp, mille juhatus välja vahetas, oli katkine. See, mille majaelanik ostis on aga asendus töötavale lambile. Minu silmis lihtsalt ehtne kiusu ajamine.
Küsimus aga konkreetne : Kas ühistu peab nüüd sellele inimesele tema tehtud ostu kompentseerima olgugi, et tegemist ei olnud plaanitud tegevusega ning seda polnud kooskõlastatud ka juhatusega?
Ette tänades,
Meelis