Tere
plaanin soetada endale korterit majas, kus on ühistu. Enne ostu taipasin küsida, et kas vanal omanikul on võlgnevusi. Selgus, et on ning see suurus on üsna absurdne. Arvete uurimisel selgus, et ühistu esimees dikteerib kõike ise ning omamoodi "pressib" välja. Nimelt on majas 12 korterit ning üle 50% korteritest kuulub ühistu esimehele. Minu küsimus on, et kas tõesti kehtib ka sellisel juhul (kui enamus korterite omanik on üks) see, et ühistu enamusotsusega võetakse vastu majahaldus vms seonduvad otsused - sisuliselt otsustab enamushäältega ära üks omanik?
On tekkinud selline effekt, et ühistu esimees maksab endale palka, on sätestanud ebanormaalselt kõrge remondi ja hoolduskulude hinna ühe ruutmeetri kohta. (See on ~15 krooni ruutmeeter). Mida teha või kuidas saaks takistada türannliku käitumist? Kas esimehe käitumine on õigustatud ning seadusega kooskõlas?
Kas ma saan "astuda" välja ühistust?
Esinaine on ühtlasi ka ühistu enamus
Moderaator:Heino
Re: Esinaine on ühtlasi ka ühistu enamus
Korteriühistuseadus https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13149379
§ 11. Hääleõiguse piiramine
(1) Korteriühistu liikmete üldkoosolekul annab iga korteriomand ühe hääle, kui korteriühistu põhikirjas ei sätestata teisiti.
(2) Sõltumata talle kuuluvate korteriomandite arvust, ei ole korteriühistu liikmeks oleval juriidilisel isikul korteriühistu liikmete üldkoosolekul osalemisel rohkem kui pooli häältest, kui korteriühistu põhikirjas ei sätestata teisiti.
Sul on vabadus sellesse majja korterit mitte osta ja kasuta seda vabadust!
§ 11. Hääleõiguse piiramine
(1) Korteriühistu liikmete üldkoosolekul annab iga korteriomand ühe hääle, kui korteriühistu põhikirjas ei sätestata teisiti.
(2) Sõltumata talle kuuluvate korteriomandite arvust, ei ole korteriühistu liikmeks oleval juriidilisel isikul korteriühistu liikmete üldkoosolekul osalemisel rohkem kui pooli häältest, kui korteriühistu põhikirjas ei sätestata teisiti.
Sul on vabadus sellesse majja korterit mitte osta ja kasuta seda vabadust!
Re: Esinaine on ühtlasi ka ühistu enamus
Korteriühistusse ei saa ei sisse ega välja astuda, seal ollakse. KÜ on nn sundühistu.Carloz kirjutas:Kas ma saan "astuda" välja ühistust?