Veemõõdikute taatluse õigus

Ehitust, renoveermist, remonti ja avariitöid puudutavad teemad

Moderaator:Heino

Vasta
Kasutaja avatar
Thom
Revident
Revident
Veemõõdikute taatluse õigus

Postitus Postitas Thom » 05 Mär 2010 14:26

Kas on mingi reegliga paika pandud, et kes võivad veemõõtjaid taadelda? Küsimus tekkis, kui üks elanik soovis oma veemõõtjad ära taadelda ja ütles, et seda saab teha üks tema tuttavast san.tehnik.
Kuidas siis on, kas ma võin ise kuskilt mingi taatlusklepsu sebida ja selle protseduuri läbi viia või peab seda ikka tegema konkreetne firma, kellel on selle jaoks mingi sertifikaat?

Roland66
Haldur
Haldur
Kontakt:

Re: Veemõõdikute taatluse õigus

Postitus Postitas Roland66 » 05 Mär 2010 14:44

As Tepso teeb taatlust, iga santehnik seda siiski teha ei saa, taatleja kleebib peale kontrolli mõõtjale kleebise, et on taadeldud nt. 02.03.2009 a. Sellega ta vastutab, et mõõtja näitab õieti. Kuid vahetada neid ei ole mõtet, kui peate silmas vee vahet majas, probleemid on mujal. tepso leiad www.tepso.ee

Mõõteseaduse § 10. Taatluskohustuse täitmine
2)Taatluskohustust peab täitma taatluskohustuse kandja, kelleks on:
1) mõõtevahendi turule laskmise ja kasutusele võtmise korral selle tootja, tema volitatud esindaja, tarnija või importija;
2) mõõtevahendi kasutamise korral selle valdaja või kasutaja.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri
12.12.2006.a määruse nr 104 “Kohustuslikule metroloogilisele kontrollile kuuluvate mõõtevahendite nimistu, mõõtevahendite olulised ja erinõuded, sealhulgas täpsusnõuded, ning mõõtevahendite taatluskehtivusajad” lisa 2. Veearvestid 5a.

www.ekomliit.ee
Kommunismi lõpp kortermajades tulenevalt RIIGIKOHTU TSIVIILKOLLEEGIUMI KOHTUOTSUSEST Eesti Vabariigi nimel Kohtuasja number 3-2-1-146-10 ja 3-2-1-50-11
KÜ - palju toredaid inimesi!
Vox populi vox Dei

Kasutaja avatar
Thom
Revident
Revident

Postitus Postitas Thom » 05 Mär 2010 15:16

Tänud Roland, see oli täpipealt see vastus, mida ma ootasin.

Tekkis tegelikult ka teine küsimus. Kogu põhjus, miks ma seda küsisin oli selles, et üks elanik, kes pole aastaid veenäite esitanud ja nüüd, kui ma asjaga tegelema hakkasin, siis selgus, et ta peab ca 100m3 sooja vett juurde maksma (vahepeal oleme lihtsalt keskmiselt 3-4m3 kuus talle arvestanud).
Tema arvates aga pole võimalik, et selline sooja vee kulu on juurde tulnud, kuna korteris polevat kedagi elanud.
Ja nüüd ta siis arvas, et kui viib taatlemisele, siis öeldakse talle, et äkki on mõõtjas mingi viga. Kas on üldse võimalik, et mõõtja kerib end 3-4 aasta jooksul heast peast 100m3 ette? Väga loll küsimus (mulle endale tundub), aga noh südame rahustuseks kuulaks kellegi teise arvamust ka.

Ja oletame, et kui öeldaksegi, et mõõtja on täitsa õhtal omadega ja ei mõõda õigesti, siis arvatavasti hakkab korteri omanik ajama, et siis ta ei maksa.
Samas käisin ja vaatasin järgi, et tema viimane veemõõtja taatlemine on klepsu järgi tehtud 1999 e 11 aastat tagasi. Ehk ta pole ise seadusest kinni pidanud ja 2004 ja 2009 taadelnud. Seega ei saa kuidagi KÜ süüdi olla (veemõõtjad osteti kunagi ammu küll ühistu raha eest, aga omanikud maksid selle kinni).

Roland66
Haldur
Haldur
Kontakt:

Postitus Postitas Roland66 » 09 Mär 2010 22:36

Kõik sõltub sellest, millises seisukorras on sinu ühistus dokumentatsioon e. põhikiri, kodukord ja kuidas on reguleeritud olukorrad, juhul kui ei esitata veemõõtjate näite kindlaks määratud tähtaegadel ja jäetakse taatlemata. Me küll vahetasime ja taatlesime veemõõtjaid, kuid olukord jäi muutmatuks, viga oli mujal, mille sutsime lahendada. Kadunud vee ja vee soojendamiseks kulutatud energia on teie ühistus teiste poolt kinni makstud teiste korterite pool, iga kopkas, mida sa tema käest kätte saad, on ühistule kasuks. Kui sa saadaksid mulle oma põhikirja, kodukorra ja üldkoosoleku otsused, kus on nimetatud probleemist juttu, võiks edasi arutada ja vaadata, mida saab teha.

Esiteks koosta juhatuse ja revisjoni komisjoniga kontrollakt, et korteris N aadressil N Npäval ja aastal on avastatud kontrolli käigus veemõõtjate näidud ................, tehke veemõõtjatest pildid. Akti koostad juba eelnevalt näitude fikseerimiseks, kirjutad, millised näidud on ta viimati deklareerinud, lisa koopia korteriomaniku paberist aktile, kus on näidud kirjas ja millised on näidud kontrollimisel, allkirjad alla, ka korteriomaniku allkiri. Kui keeldub allkirjutamast, kirjutate juurde, et keeldus alla kirjutamast, tunnistajad Jaan Jalakas ja Peeter Ploom. Aktile kell, aeg ja koht, vibinud isikud ja tunnistajad. Kutsu naabrid ka kohale, las vaatavad näite ja näite, mida vennike deklareeris, tema peab neile hommikuti tere ütlema ja seletama, miks ta 100 kanti vett vasakule pani ning naabrid tema vee eest maksid. Naabrid kutsu siis, kui keeldub alla kirjutamast, kuid lepi nendega eelnevalt kokku, et keegi kodus oleks ja seleta, milles asi ja uuri, kas tõesti ei elanud seal keegi

Ei ole mina kuulnud, et 100 kanti vett iseenesest peale keris. Kui kedagi ei elanud, oleks ta pidnud sellest teavitama KÜ juhatust.

Saada mulle võimalusel dokuendid mailile, ma loen läbi ja vaatame, mida annab teha ning kuidas. Tähtis on, et kõik oleks kooskõlas seaduse, põhikirja-, kodukorraga. Tee akt kiiremas korras ära, sellega ei saa venitada, muude asjadega vaikselt pihta, kõik paberile.

www.ekomliit.ee
Kommunismi lõpp kortermajades tulenevalt RIIGIKOHTU TSIVIILKOLLEEGIUMI KOHTUOTSUSEST Eesti Vabariigi nimel Kohtuasja number 3-2-1-146-10 ja 3-2-1-50-11
Vox populi vox Dei

leammj
Haldur
Haldur

Postitus Postitas leammj » 11 Mär 2010 21:45

Ikka mingi suvaline isik ei saa ju vahetada veemõõturit. Igatahes .vemõõturi vahetamise juures peaks olema kindlasti juhatuse liige, veenduma , et mõõturi näit vastab korteriomaniku edastatud näitudele. Olen oma majades vahetanud mõõtureid, kuid kõikides korterites olin juures ,et veenduda näitude õigsuses. Seda tööd teeb PREM TEST OÜ ja teeb ka AGR OÜ.

Roland66
Haldur
Haldur
Kontakt:

Postitus Postitas Roland66 » 11 Mär 2010 22:27

See, et juhatuse liige peab olema vahetamise juures, on loogiline. Veemõõtjate näidud tuleb ühistu poolt fikseerida, uued mõõtjad plommida, vahets tuleb akteerida, vana näit, uus näit, veemõõtja nr, millal vahetati, kes vahetas. Tavaliselt on selline tegevus sätestatud põhikirjas, kodukorras või üldkoosoleku otsusega.

www.ekomliit.ee
Vox populi vox Dei

Vasta