Koristuskulud

Üldised teemad ühistu majandamisest

Moderaator:Heino

Vasta
LisannV
Üüriline
Üüriline
Postitusi:2
Liitunud:09 Mai 2015 11:19
Asukoht:Tallinn
Koristuskulud

Postitus Postitas LisannV » 09 Mai 2015 11:42

Tere,
Mul oleks abi vaja sellise murega: Meie ühistus on koristuskulud umbes 2 eurot kuus korteri peale, mis peaks siis hõlmama koridoride ja maja esise koristust ehk.. Aga ühistu küsib minult 11,50.. Raamatupidaja ütles selle peale, et minul selline summa, kuna jätan prügi prügišahti kõrvale. (jätsin tõesti aeg-ajalt, kuna šaht oli täis, aga seda juhtus ikka väga harva ja kindlasti edaspidi ei juhtu.) Minu korteril on ühistu esinaisega vana kana kitkuda ja ta keerab mulle s*tta igal võimalikul hetkel. Kas keegi oskab öelda, kas tohib üldse ainult minul niimoodi koristus summat tõsta? Maksan iga kuu ligi 10 eurot rohkem.. :( Kust võiksin leida seadused, kus on kirjas kõik seonduv koristusega ja koristus hinna määramisega?
Olen oma murega üksi ja ei osanud enne kuskilt lahendust otsida :(

Aitäh vastamast!



ennkippel
Haldur
Haldur
Postitusi:669
Liitunud:26 Veebr 2011 12:54
Asukoht:Põltsamaa Ringtee
On tänatud: 5 korda

Re: Koristuskulud

Postitus Postitas ennkippel » 09 Mai 2015 19:42

Ega ei tohigi koristuskulusid erinevalt võtta. Pöördu juristi poole ja saad kulud ettemaksuna. Siin võivad olla ka erisused, ei tea teie põhikirja ja kodukorda.



vello12
Liige
Liige
Postitusi:139
Liitunud:23 Mär 2011 19:30
Asukoht:Tallinn

Re: Koristuskulud

Postitus Postitas vello12 » 09 Mai 2015 20:19

LisannV, ärge huvituge ühistu üldkoosoleku otsustest, siis ei saagi Te kunagi teada, mida otsustati, sh ka kulude näol. Vinguge ja vigisege teadmatuses edasi.

Eestlased, saage juba kord üle sellest veneaegsest mentaliteedist, a la " ühistu korraldab" ... ei, teie ise olete omanik ja teie korraldate! Korraldate oma kaasomandiga nii, et võtate osa üldkoosolekust ja otsustate majandamiskulude osas ja jälgite valitud ühingu (ühistu) tegutsemist.

Ühistu saab trahvi teha ainult siis, kui KÕIK kaasomanikud on selleks nõusoleku andnud (+ seadusest tulenev, so näiteks evakuatsiooniteed jne). Sama kehtib ka siis prügišahti kõrvale jäetud prügiga, kui kõik kaasomanikud pole muud moodi kokku leppinud.



LisannV
Üüriline
Üüriline
Postitusi:2
Liitunud:09 Mai 2015 11:19
Asukoht:Tallinn

Re: Koristuskulud

Postitus Postitas LisannV » 09 Mai 2015 20:33

onTrahvist ei ole juttu olnud, minu koristuskulu on lihtsalt 10x , võrreldes teistega. Kuna minu läbisaamine ühistu esimehega ei ole kõige parem, siis ei ole mulle ka ühtegi kutset koosolekutest laekunud, rääkimata sellest, et mul oleks võimalus näha üldkoosoleku otsuseid. Ma ei ole vingunud ega virisenud, vaid küsisin nõu, sest ise ju ei tea seadusi. Ning ei ole kursis, mida mul on õigus ühistult nõuda või mida mitte, selle pärast ma siia pöördusingi.



kortermajaelanik
Üüriline
Üüriline
Postitusi:8
Liitunud:21 Mai 2015 18:30
Asukoht:Eesti

Re: Koristuskulud

Postitus Postitas kortermajaelanik » 21 Mai 2015 18:38

Mul aga oleks selline küsimus, miks peaks koristusteenus olema seotud korteri suurusega (m2)? Koristatakse ju üldpinda, mitte kortereid. Koristajale makstav tasu ei sõltu mitte kuidagi ei korterite suurusest ega ka mitte inimeste arvust, koristab ta ikka ühtemoodi ja ühe sagedusega, olenemata sellest kas trepi pealt tuli kokku pühkida 1 kg mulda või 3 kg. Maja üldosa (trepikojad, keldrid, välisterritoorium) ei ole ka jaotatud kuidagi korterite suuruse järgi, vaid üldosa kuulub kõigile korteritele võrdses osas, eks ole? Seetõttu oleks õigem koristuskulud korterite arvuga jagada.



ennkippel
Haldur
Haldur
Postitusi:669
Liitunud:26 Veebr 2011 12:54
Asukoht:Põltsamaa Ringtee
On tänatud: 5 korda

Re: Koristuskulud

Postitus Postitas ennkippel » 22 Mai 2015 13:08

Kui koristamine hõlmab ka peale trepikoja kaasomandis olevaid erinevaid pindu (maalappi näiteks), oleks m2 õiglasem. Korteritele ju kuuluvad erinevad suurused kaasomandist.



Vasta