Nõue ühistu vastu gaasikatla müra vähendamiseks

Ehitust, renoveermist, remonti ja avariitöid puudutavad teemad

Moderaator:Heino

Vasta
revitont
Üüriline
Üüriline
Postitusi:2
Liitunud:21 Mär 2018 14:52
Asukoht:Tallinn
Nõue ühistu vastu gaasikatla müra vähendamiseks

Postitus Postitas revitont » 21 Mär 2018 16:03

Kas korteriomaniku nõue ühistu vastu tema korterisse maja gaaskatlast tuleneva lubatud piirmäära ületava müra vähendaamiseks on juriidiliselt põhjendatud? Asjaolud on järgmised:

Maja valmis 2003 aastal. Peale seda oli elanikel 2 aastat aega arendajale ehitusvigade kohta pretentsioonide esitamiseks. Müra kohta pretentsioone ei esitatud. 2014 aastal omandas ühe korteri uus elanik, kes alustas korteri ümberehitusega. Load selleks olid olemas. Peale ümberehituste lõppu 2016. a. sisse kolides leidis ta, et ühes magamistoas on liiga tugev müra, mis tuleb maja gaasikatlast. Ta tellis terviseametist mõõtmised mis näitasid, et öine müra ületab piirmäära rohkem kui 4 db võrra. Peale seda pöördus ta ühistu juhatuse poole nõudega tema korterisse kanduva müra vähendamiseks ähvardades vastasel juhul kohtu poole pöörduda VÕS § 1043. (Õigusvastaselt tekitatud kahju hüvitamine) ja § 1055. (Kahju tekitava tegevuse keelamine) alusel.

Milles võiks seisneda ühistu õigusevastane tegevus, kui ühistu seda katelt pidevalt hooldanud ja korras hoidnud ja see töötab nii, nagu ette nähtud. Katel töötab sama müraselt kui maja valmimisel ning varasematel korteriomanikel pretensioone polnud.



ennkippel
Haldur
Haldur
Postitusi:669
Liitunud:26 Veebr 2011 12:54
Asukoht:Põltsamaa Ringtee
On tänatud: 5 korda

Re: Nõue ühistu vastu gaasikatla müra vähendamiseks

Postitus Postitas ennkippel » 22 Mär 2018 16:12

Kõigil korteriomanikel ja elanikel peavad olema võrdsed elamistingimused ning ühistu peab selle tagama. Kui müra ühes korteris on teistest suurem, siis ei ole võrdsed tingimused ja müra ületab ka normi. Selle juhtumi juures peaks tegema ekspertiisi, kas projekteerija on mööda pannud või ehitaja on valinud vale katla jne. Miks vana korteriomanik ära läks, kas mitte müra pärast? Lihtsam oleks projekteerida ja paigaldada müratõke, kui kohtus kaotajaks jääda, asjaolud näitavad seda. Või siis gaasi asemel pelleti katel projekteerida ja paigaldada, see töötab vaikselt.



MargusT
Juhatuse liige
Juhatuse liige
Postitusi:309
Liitunud:17 Juul 2008 02:57
Asukoht:Võru
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 3 korda
Kontakt:

Re: Nõue ühistu vastu gaasikatla müra vähendamiseks

Postitus Postitas MargusT » 22 Mär 2018 17:22

ennkippel kirjutas:Kõigil korteriomanikel ja elanikel peavad olema võrdsed elamistingimused ning ühistu peab selle tagama. Kui müra ühes korteris on teistest suurem, siis ei ole võrdsed tingimused ja müra ületab ka normi. Selle juhtumi juures peaks tegema ekspertiisi, kas projekteerija on mööda pannud või ehitaja on valinud vale katla jne. Miks vana korteriomanik ära läks, kas mitte müra pärast? Lihtsam oleks projekteerida ja paigaldada müratõke, kui kohtus kaotajaks jääda, asjaolud näitavad seda. Või siis gaasi asemel pelleti katel projekteerida ja paigaldada, see töötab vaikselt.
Pole küll teemas asjaosaline, aga aitäh Ennkippel. Superhea vastus. :)



revitont
Üüriline
Üüriline
Postitusi:2
Liitunud:21 Mär 2018 14:52
Asukoht:Tallinn

Re: Nõue ühistu vastu gaasikatla müra vähendamiseks

Postitus Postitas revitont » 22 Mär 2018 21:07

Tänud, ennkippel! Võtan arvesse.



Vasta