Ventilatsiooniseadme riknemine kortermajas

Teised probleemid

Moderaator:Heino

Vasta
Prozer
Üüriline
Üüriline
Postitusi:1
Liitunud:01 Aug 2019 15:05
Ventilatsiooniseadme riknemine kortermajas

Postitus Postitas Prozer » 01 Aug 2019 15:14

Palun teadjatelt tagasisidet, kelle vastutusse peab kuuluma korteri sundventilatsiooni remont? Taust: tegu kortermaja kõige viimase korrusega, kus igasse korterisse on ehitatud sundventilatsioon. Ventilatsioonitorude asukoht köök ja vannituba, siseõhk juhitakse katusele ning sealt välisõhku. Aktiivseadmed/mootorid asuvad hoone pööningul. Alumistel korrustel taoliste süsteemi ehitatud ei ole, kuna tegu on maja nn vanema osaga, millele viimane korrus lisandus juurdeehituse käigus ca 10a. tagasi.

Ca 1 nädal tagasi lakkas korteri ventilatsioon toimimast, ventilatsiooni isselülitamisel kostus ventileerimistorudest ainult valju madalsageduslikku undamist ning õhuvoolu enam ei esinenud. Kõrvalkorteris, kus analoogne süsteem, toimis ventilatsioon kontrollihetkel ilusti. Kas sellisel puhul kuulub ventilatsiooniagregaadi remont korteriühistu ja tema poolt palgatud haldusfirma pädevusse, võib on antud probleem 100% korteriomaniku mure ning ta peab ventilatsiooniagregaadi veatuvastuse ja remondi omast taskust kinni maksma? Lisaks - kas tegu on käsitletav avariiolukorrana, või tavalise rikkena?



Kasutaja avatar
karmus
Üüriline
Üüriline
Postitusi:1
Liitunud:17 Jaan 2024 18:04
Kontakt:

Re: Ventilatsiooniseadme riknemine kortermajas

Postitus Postitas karmus » 17 Jaan 2024 18:08

Vastavalt Eesti Vabariigi elamumajandusseaduse § 21 lõikele 1 on korteriomanike kohustus tagada korteriomandi majandamiseks vajalikud tööd ja teenused. Seega on korteriomanikel kohustus tagada ka kortermajas asuva sundventilatsioonisüsteemi toimimine.

Kui ventilatsioonisüsteem on korteriühistu poolt tellitud ja paigaldatud, siis on tõenäoline, et ka selle remont kuulub korteriühistu vastutusse. See sõltub aga konkreetsest olukorrast ja korteriühistu põhikirjast.

Kui ventilatsioonisüsteem on korteriomaniku poolt tellitud ja paigaldatud, siis on tõenäoline, et ka selle remont kuulub korteriomaniku vastutusse.

Teie kirjelduse põhjal on tõenäoline, et ventilatsioonisüsteem on korteriühistu poolt tellitud ja paigaldatud. Seega on tõenäoline, et ka selle remont kuulub korteriühistu vastutusse.

Kui ventilatsioonisüsteem on rikkis, siis on see käsitletav avariiolukorrana. See tähendab, et korteriühistu peab rikkest viivitamatult teavitama ja alustama remonditöid.

Kui korteriühistu ei alusta remonditöid viivitamatult, siis võib korteriomanik ise tellida remonditööd ja esitada korteriühistule arve. Korteriomanik saab nõuda korteriühistult remonditööde eest tasu, kui korteriühistu ei tõenda, et rikkumine on korteriomaniku süül tekkinud.

Kokkuvõttes on korteri sundventilatsiooni remonti käsitlev küsimus keeruline ja sõltub konkreetsest olukorrast. Kui teil on kahtlusi, kelle vastutusse remont kuulub, siis on soovitatav konsulteerida juristiga.



Vasta