Uksesilma kaamera

Teised probleemid

Moderaator:Heino

Vasta
korter
Üüriline
Üüriline
Postitusi:2
Liitunud:16 Veebr 2021 20:30
Uksesilma kaamera

Postitus Postitas korter » 16 Veebr 2021 21:22

Elanikud helistasid ja teatasid, et ühe korteri uksele on ilmunud videovalvest teavitav kleeps ning nad on sellest väga häiritud. Lugesin läbi mitu lehekülge AKI juhiseid, kuid ikkagi oma küsimustele otseseid vastuseid ei saanud. Kuidas peab toimima nüüd korteriühistu või hoopis antud trepikoja korteriomanikud?  
Tegemist on kõhedusttekitava perega ja me ei tea, kas on paigaldatud uksesilma kaamera või kusagil mõni muu, mis ei ole visuaalsel moel märgatav. Võib-olla ongi ainult kleeps? Loogika ütleb, et kleeps teavitab ikka meid mingist videovalvest, sest mis toimub neil korteris, pole nagu naabrite asi. Kas on kuidagi reguleeritud andmekaitsega otseselt seotud hoiatavate kleepsude kasutamine? Kas on mingi alus nõudele eksitava (ärritava) kleepsu eemaldamiseks.
Rääkima minna pole mõtet, peame saatma mingi kirja.
Täname ette!



Natali
Liige
Liige
Postitusi:98
Liitunud:14 Okt 2007 19:25
Asukoht:Väike-Maarja

Re: Uksesilma kaamera

Postitus Postitas Natali » 17 Veebr 2021 15:16

Pole ju vahet, kas on uksesilma või mingi uu kaamera, kui see kaamera filmib kaaomandil toimuvat, siis on see seadusevastane. Kõige õigem on ikka esmalt aru pärida selle korteri omanikult, kasvõi kirjalikult ja teavitada teda seadustest, kui ta ehk ise nendega kursis pole.



VASAR49
Revident
Revident
Postitusi:178
Liitunud:27 Veebr 2008 21:26
Asukoht:Tartu
On tänatud: 5 korda

Re: Uksesilma kaamera

Postitus Postitas VASAR49 » 18 Veebr 2021 17:24

Lugemist:
https://www.aki.ee/et/teavitus-juhised/ ... rraldajale
Andmetöötlejana peate olema valmis kõigile valvekaamera alasse jäävatele inimestele oma videovalve eesmärki põhjendama ning vastama küsimusele, miks ja kuidas on teie õigus videojälgimisele inimese õigusest privaatsusele kaalukam.
Kohtuotsus:
https://www.aki.ee/et/uudised/riigikohu ... lvekaamera
Andmekaitse Inspektsiooni jurist Kadri Levand ütles lahendit kommenteerides, et kaamerate paigaldamine on korteriühistutes tõepoolest üks osa kaasomandi kasutamise kokkuleppest. Kui vaadata varasemaid kohtulahendeid, siis korteriühistu võib kokku leppida, et kooskõlastuseta paigaldatud kaamerad võidakse demonteerida, kui omanik seda ise ei tee. Ühistu üldkoosoleku pädevuses on otsustada, kas ühistu kasutab turvalisuse tagamiseks kaameraid ja millistel tingimustel. Samuti saab üldkoosolek otsustada ka vastupidist.



korter
Üüriline
Üüriline
Postitusi:2
Liitunud:16 Veebr 2021 20:30

Re: Uksesilma kaamera

Postitus Postitas korter » 30 Juul 2021 17:09

Kuidas siis asjad arenesid. Lõpuks ilmus ikka ka kaamera, füüsiliselt ukse kohale. Kirjadele nad ei vastanud ega reageerinud mingilgi moel. Neid pidi huvitama, mis toimub sissekäigus, kuidas elavad naabrid. Siis soovitati politsei poole pöörduda. Mitmete telefonikõnede peale leidsin ka politseiametniku, kes palus kogu protsessi dokumendid ja pildid saata ning peale politsei visiiti kadus ka kaamera.
Tegelikult on nagu soliidne asutus AKI tohutu hulga materjalidega kodulehel Soovitusi sealt: Sa võid panna sissekäiku kaamera ette kardinad, et nad ei näeks. Sa võid kaamera eemaldada, aga ei tohi sellele mingit kahju tekitada ja võid protsessi käigus kaamera omanikult veel piki kukalt saada. Nõutukstegev kogemus.
Nüüd on neil reaalselt uksesilma kaamera. Mida nad näevad, kes näeb? Ei tea, ega saagi teadma, sest see toimub nende korteris. Palusin naabreid mõistvalt suhtuda ja ignoreerida. Sissekäigus on ainult 9 korterit, millest kaks on tühjad ja trepikoja uks on lukus.
Olge terved.



Vasta