Kas ühistu võib anda liikmele laenu?
Moderaator:Heino
ljammile - laenu andmine/saamine on seotud protsendiga. Minu teada ei tohi äriühingud (ehk siis ka MTÜd) anda laenu ilma protsendita. Ma ei mäleta, kas oli nõue vähemalt 3 või 5%. Ja ma siisk ei ajaks segi laenu ja võlga. Kuigi laenatud raha on tõepoolest võlgu olev raha.
k24-le - senikaua kuni tulu teenimine pole muutunud põhitegevuseks, võib jah MTÜl olla ka äritegevus. Kui tulu teenimine muutub põhitegevuseks, siis on juba tegemist kasumit taotleva ettevõttega ehk äriühinguga. Ma arvan, et sa seda mõtlesidki. See minu selgitus siin teistele rohkem.
Minu algne mure oli see, et kuidas ja kas üldse saab kajastada seda võlana, kui inmesel ei ole raha ehitajale nö mustalt maksmiseks ja kui ühistu samuti ei lase seda raha oma raamatupidamisest läbi, siis ei saa seda lihtsalt muul moel kirjeldada kui laenu, et ta tuleks ühistule tagasi.
Sellisele ühistu poolsele nii öelda vastutulekule (et töö saaks tehtud) võib korteriomanik ka vilistada. Peab ütlema, et on väga segane olukord. Samas ka väga selge, sest ühistu juhatus ei ole tegelikult mingil moel kohustatud sellist jama kaasa tegema. Ehk siis see on korteriomanike oma risk.
k24-le - senikaua kuni tulu teenimine pole muutunud põhitegevuseks, võib jah MTÜl olla ka äritegevus. Kui tulu teenimine muutub põhitegevuseks, siis on juba tegemist kasumit taotleva ettevõttega ehk äriühinguga. Ma arvan, et sa seda mõtlesidki. See minu selgitus siin teistele rohkem.
Minu algne mure oli see, et kuidas ja kas üldse saab kajastada seda võlana, kui inmesel ei ole raha ehitajale nö mustalt maksmiseks ja kui ühistu samuti ei lase seda raha oma raamatupidamisest läbi, siis ei saa seda lihtsalt muul moel kirjeldada kui laenu, et ta tuleks ühistule tagasi.
Sellisele ühistu poolsele nii öelda vastutulekule (et töö saaks tehtud) võib korteriomanik ka vilistada. Peab ütlema, et on väga segane olukord. Samas ka väga selge, sest ühistu juhatus ei ole tegelikult mingil moel kohustatud sellist jama kaasa tegema. Ehk siis see on korteriomanike oma risk.
Re: Kas ühistu võib anda liikmele laenu?
Mina sellist asja läbi ühistu sh läbi raamatupidamise üldse ei ajaks. Tuleb leida usaldusväärne inimene, kes kõikidelt omanikelt vajaliku summa kokku kogub ja kui summa koos, siis hakatakse töödega pihta. Kui saate kokku osa summast, siis teete niipalju kui selle ees saab ja ülejäänu teete ametlikult arvega ning selle eest maksavad siis need ülejäänud. Vormistuada tuleks umbes sedsi, et osad tegid ise - võtad allkirja jne, ja ülejäänute eest, kes ei viitsinud ise teha, tellis töö ühistu vastavalt ÜK otsusele.sirts kirjutas:.... Minu algne mure oli see, et kuidas ja kas üldse saab kajastada seda võlana, kui inmesel ei ole raha ehitajale nö mustalt maksmiseks ja kui ühistu samuti ei lase seda raha oma raamatupidamisest läbi, siis ei saa seda lihtsalt muul moel kirjeldada kui laenu, et ta tuleks ühistule tagasi. ....
Mina lugesin MTA kodulehelt, et alla 5% intressiga antud laen läheb erisoodustusmaksuga maksustamisele.sirts kirjutas: Minu teada ei tohi äriühingud (ehk siis ka MTÜd) anda laenu ilma protsendita. Ma ei mäleta, kas oli nõue vähemalt 3 või 5 %.
Njah, aga ametlikult ja arvega pole ehitaja nõus. Selles konks ongi. Et siis peab leidma teise ehitaja. Kui töömaht liiga väikseks jääb, siis ehitaja pole ka huvitatud. Aga jah, mõeldav on, et ehitajaga lepime juba algselt kokku, kokku, kui palju töid ja mis mahus ta selle eest tegema on nõus. Paraku kehtivad kokkulepped trepikodade kaupa. Esialgu juhatus ei taha sekkuda. Midagi peab otsustama siis, kui raha ei tule kokku niipalju kui vaja. Aga olen kindel, et see olukord tekib.
k24, kas sul on omandatud juriidiline haridus või oled praktik?
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
-
- Revident
Sirts, reeglina toimib rahapesu vastupidiselt. Tegelikult aga tehku sellises olukorras iga trepikoda kuidas heaks arvab, kes saab raha kokku kulutagu mustale tööle, kes ei jääb tegemata või maksab osa kortereid lihtsalt rohkem, remondifondi sellisel juhul kasutada on äärmiselt otstarbetu.
Remondifondi ei saa ja polegi esialgu plaanis kasutada muuks kui materjali ostmiseks.
Mis on juhatuse ülesanne selle asja juures üldse peale materjali ostmise, et kuis te selle asja ÜK-l paika panite ? Ehk on tähelepanelik´ul õigus, et sinu ülesanded lõpevad seal, kus materjal on ostetud ja vajalikele isikutele üle antud. Pead muidugi vaatama, et kui korralageduseks kisub, et siis kiirelt ÜK kokku kutsuksid selle jama lahendamiseks - juhatus ikkagi vastutab elamu heaperemeheliku haldamise ja hooldamise eest.
Viimati muutis k24, 23 Mai 2008 18:20, muudetud 1 kord kokku.
sellised "mustad" peidetud tegevused võivad vabalt bumerangina tagasiilööki anda. Eriti siis, kui "kadedad" on majas või maksuamet hakkab tööle.
Kõik teavad seda, kuid võtavad siiski riske ja kindlasti tehakse seda ikka ja jälle.
Kõik teavad seda, kuid võtavad siiski riske ja kindlasti tehakse seda ikka ja jälle.
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
-
- Revident
Üldkoosolek võtab vastu otsuse, et iga trepikoda teeb remondi oma jõududega. Raamatupidamises ja üldkoosoleku otsuses kajastataksegi materjalide ostuks eraldatud raha. Keegi ei maksa kellelegi ja seaduse silmis on ka kõik viisakuse piirides.
Jah, täpselt nii, nagu tähelepanelik kirjeldas. Probleemid tekivad siis, kui mõni korteriomanik oma osa ei maksa, sest ega kohustada ju ka ei saa. Et kust siis raha leida?
-
- Revident
Siis jääb remont tegemata või maksavad teised ka keeldujate osa.