Võlgnike veetarbimise kinnimaksmine

Üldised teemad ühistu majandamisest

Moderaator:Heino

Vasta
merike78
Üüriline
Üüriline
Võlgnike veetarbimise kinnimaksmine

Postitus Postitas merike78 » 14 Juun 2007 22:04

tere, teema selline, et osad korteriomanikud ei esita veenäite ega maksa oma veetarbimise eest, (milletõttu on ühistul suur võlg Tallinna Veele)nüüd otsustas KÜ juhatus et see vahe mis on puudu jaotatakse kõikide korteriomanike vahel ära !!!

Kas sellist asja on võimalik teha !!!!?????

Mure esineb selles, et minu korter on ruutmeetrite poolest suurim korter majas, seeetõttu tuleb mul see juurdemakstav summa igati kopsakas, millega ma kohe kuidagi nõus ei ole ....

Palun nõuandeid kuidas toimida? Kas ühistu saab teistele korteriomanikele pähe määrida osade võlgnevust?

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 4 korda
Kontakt:

Re: võlgnike arvete kinnimaksmine ...

Postitus Postitas Heino » 14 Juun 2007 22:40

Juhul kui ei esitata veenäitu lisatakse veekulu keskmise alusel. Näiteks kui veenäitusid pole esitatud paar kuud juba võib sellele korterile lisada vett üldistel alustel. Miks pole seda nii tehtud, tuleb küsida raamatupidaja või ühistu juhatuse käest.
Ei näe mingisugust põhjust tekitada sellise tühise asja (kuna seda esineb eeldatavasti 100% ühistutel) pärast võlga Tallinna Veele.
Mis puutub aga n.ö. ülekulusse siis meie majal jagatakse see kõigile korteritele võrdselt. Ruudud meil rolli ei mängi.
Aga et tagant järele hakatakse pähe määrima teiste tarbitud, kuid mitte kinni makstud vett, kuulen ma küll esimest korda. Siin on tegu juba raamatupidaja või juhatuse liikme ebapädevusega.
Jõudu asja lahendamisel.

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Re: Võlgnike veetarbimise kinnimaksmine

Postitus Postitas sirts » 15 Juun 2007 09:08

Merike, äkki olete ikka asjast valesti aru saanud? Ühistul tavaliselt ei teki sellist võlga, sest kogutakse ju ka hooldusrahasid jms. Võibolla räägiti koosolekul üldistatult või piltlikult, et nende inimeste eest, kes veenäitu ei teata, maksavad põhimõtteliselt teised kinni, seega jääb ühistul oma maja remondiks vähem rahasid. Aga et vee-ettevõttele tekib suur võlg? No ei tahaks uskuda. Ka meil arvestastakse näitu mitte teatanud korteritele ikkagi keskmine vesi, ca 3 kuupi inimese kohta, Kui siis ükskord ka näitu teatatakse, siis on võimalikud tagasiarveldused vms. Vee ülekulu jagatakse aga korterite vahel solidaarselt.
Ja tegelikult ei saa seda otssutada vaid juhatus. Kui tehakse muudatusi elakinelt maksete kogumise korras, siis peab selleks olema üldkoosoleku otsus.

merike78
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas merike78 » 15 Juun 2007 11:22

Tere, vastuseks Sirtsule,
JAh, meie arve peal on kirjas nii - vastavalt juhatuse otsusele jagatakse korterite ja üldvee mõõtja vahe korteritele ruutm. alusel....... :evil:

Kas ma sain valesti aru? :roll:

eks ma katsun veel seda asja uurida,
tänud

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas k24 » 15 Juun 2007 11:23

Kardan, et teema algataja on millestki valesti aru saanud või on majas asjad korrast ära, et selline võlg on tekkinud.

Neile kes näitu ei esita tuleks arvestada mingi kogus, seni kuni näit esitatakse ja siis tehakse vastavad edasi-tagasi arvestused. Üldvee jagamiseks on minu arvates põhimõtteliselt üks õiglane viis ja see on proportsionaalne, mida saab arvestada vähemalt kahel viisil. Parim variant on võrdeliselt tarbimisele, et siis suurem tarbija maksab rohkem. Mõte selles, et kui ei tarbita, siis ei teki ka üldvett. Tarbimine tekitab vea ja mida suurem tarbimine seda suurem (koguselt) on üldvesi. Suurema veekoguse tarbija on ka suurema vea (koguse) tekitaja. Teine variant universaalne, ehk pinna järgi: "suurem" omanik maksab suuremat maksu.

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 4 korda
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 15 Juun 2007 11:26

merike78 kirjutas:JAh, meie arve peal on kirjas nii - vastavalt juhatuse otsusele jagatakse korterite ja üldvee mõõtja vahe korteritele ruutm. alusel....... :evil:
Siin on tegu natukene teise asjaga. Loe seda ja seda teemat.

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

merike78
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas merike78 » 15 Juun 2007 12:51

Ma pean tunnistama, et olen täiesti võhik nendel teemadel, Aga suured tänud selle info eest, lugesin läbi antud teemad, ja arvan et mõikan nüüd veidike paremini nendest asjadest ;)

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 15 Juun 2007 13:11

M.O.T.T Koolitama peab ka korteriomanikke. Aga tahtsin küsida, miks ei saa vastuseid otse ühistujuhtidelt? Kas ei juleta küsida, või ei taheta vastata?

merike78
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas merike78 » 15 Juun 2007 13:25

Julgen ikka küsida, aga kuna ma saingi sellise vastuse nagu ma oma algatatud teemas kirjutasin, siis jäi see minu jaoks arusaamatuks ja ma soovisin seda teemat veidike uurida. Eks ma sain nüüd targemaks ja pommitan ühistu juhti uute küsimustega ;)

p.s.
üldiselt meie ühistu juht ei ole kugi koostööaldis (infoks veel niipalju, et tegu on majaga, kus on 83 korterit) ja tema jutule on väga raske saada.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 15 Juun 2007 20:26

Arvata võib. Kui niipalju kortereid on, siis tuleb kirjalikult küsida. Või helistada. Mina ka tahan, et mulle saadetakse küsimused kirjalikult, sest niivisi hoobilt tänaval ei oska teinekord vastata ja igaühega ei jõua eraldi rääkida. Seega ma arvan, et selles pole midagi halba, kui küsite kirjalikult.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 16 Juun 2007 08:00

Juhatus peab hea seisma, et nendelt näitude mitte esitajatelt näidud kätte saada. Meie käisime regulaarselt korterites esitatud näitusid kontrollimas ja leidus ka selliseid kes vassisid. Kui näidud võetud, siis saab ka arve esitada. Ei ole loogiline, et paar inimest tarbivad vett tasuta ja teised maksavad. Kui tegemist on üldveekuluga, siis see jaotatakse küll korterite vahel ära ja jaotuse metoodika peab olema põhikirjaga või üldkoosoleku otsusega kinnitatud

Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)

Vasta