õhistu sünnipäev?
Moderaator:Heino
Kuidas on praktika, kas ühistu sünnipäevaks loetakse ühistu asutamiskoolekut või seda kuupäeva, mil ühistu ametlikult registreeriti? Millisest kuupäevast hakkavad ja lõpevad juhatuse volitused?
- Heino
- Administraator

- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Re: õhistu sünnipäev?
[quote:8204f87152="sirts"]Kuidas on praktika, kas ühistu sünnipäevaks loetakse ühistu asutamiskoolekut või seda kuupäeva, mil ühistu ametlikult registreeriti? Millisest kuupäevast hakkavad ja lõpevad juhatuse volitused?[/quote:8204f87152]
1. Olen seda ise ka mõelnud ja täit vastust pole siiamaani saanud. Aga millegipärast usun, et alates registreerimisest.
2. Juhatuse volitused hakkavad ja lõppevad kindlalt aga lähtuvalt registrisse kandmisest või kustutamisest, olgugi et nad teevad tääd varem juba.
1. Olen seda ise ka mõelnud ja täit vastust pole siiamaani saanud. Aga millegipärast usun, et alates registreerimisest.
2. Juhatuse volitused hakkavad ja lõppevad kindlalt aga lähtuvalt registrisse kandmisest või kustutamisest, olgugi et nad teevad tääd varem juba.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
juhatus
Meil ka valiti sisuliselt uus juhatus.Kolmest muutus kaks.tekib ka küsimus,millal algab uue juhatuse tegelik tää?Mida register nõuab juhatuse vormistamiseks ja palju maksab?Kes vastutab lõppeva majandusaasta eest,kui juhatus vahetub enne aasta lõppu?Kas raamatupidaja võib olla juhatuse liige ja kes teostab reaalseid rahalisi ülekandeid?Meil said esimesed 2 aastat täis ja kogemust veel napib.
Jah, see on huvitav, saaks koostada horoskoobi. Hea idee! Mõtlen sellele. Aga milla on Eesti Vabariigi sünnipäev? Siin pole registritega midagi pistmist. Kui laps sünnib, siis kuupäeval, mil ta registrisse kantakse, pole mingit pistmist...???
Kes reaalseid pangaülekandeid teeb? See on juhatuse otsustada. Meil ei tee raamatupidaja ülekandeid, kuigi võiks, sest meil on firma, aga muidu juhuslikke inimesi küll ei usalda. Mina teen ülekanded ja arved lähevad raamatupidajale ja revidendile. Kontroll missugune. Teada, mida tehakse fiktiivsete arvetega. Juhatuse tää, olgu uue või vana, on pidev. Mis seal ikka oodata kella kukkumist, et siis hakkan tääle. Uue juhatuse vormistamiseks peate kõigi üldkoosoleku, mil valiti uus juhatus, paberitega notari juurde minema, kõik volituste originaalid jms. kaasas. Siis käivad uued liikmed allkirja näidiseid notari juures andmas. Maksta tuli vist riigilõiv 100 eek ja notarile mingi 86 eek vist. Ei midagi hullu. Edu!
Kes reaalseid pangaülekandeid teeb? See on juhatuse otsustada. Meil ei tee raamatupidaja ülekandeid, kuigi võiks, sest meil on firma, aga muidu juhuslikke inimesi küll ei usalda. Mina teen ülekanded ja arved lähevad raamatupidajale ja revidendile. Kontroll missugune. Teada, mida tehakse fiktiivsete arvetega. Juhatuse tää, olgu uue või vana, on pidev. Mis seal ikka oodata kella kukkumist, et siis hakkan tääle. Uue juhatuse vormistamiseks peate kõigi üldkoosoleku, mil valiti uus juhatus, paberitega notari juurde minema, kõik volituste originaalid jms. kaasas. Siis käivad uued liikmed allkirja näidiseid notari juures andmas. Maksta tuli vist riigilõiv 100 eek ja notarile mingi 86 eek vist. Ei midagi hullu. Edu!
- Heino
- Administraator

- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
[quote:3fe0586103]No siis on iga ühistu oma teha, millal sünnipäeva peab. Aga millal siis oleks õige aeg valida uus juhatus?[/quote:3fe0586103]
Uus juhatus valitakse vastavalt põhikirjale. Seal võib olla, et teatud ajapärast nt. 2 või 3 aastat või siis kui juhatus ei tule toime.
[quote:3fe0586103]tekib ka küsimus,millal algab uue juhatuse tegelik tää?[/quote:3fe0586103]
Juhatuse volitused hakkavad ja lõppevad kindlalt aga lähtuvalt registrisse kandmisest või kustutamisest, olgugi et nad teevad tääd varem juba.
Uus juhatus valitakse vastavalt põhikirjale. Seal võib olla, et teatud ajapärast nt. 2 või 3 aastat või siis kui juhatus ei tule toime.
[quote:3fe0586103]tekib ka küsimus,millal algab uue juhatuse tegelik tää?[/quote:3fe0586103]
Juhatuse volitused hakkavad ja lõppevad kindlalt aga lähtuvalt registrisse kandmisest või kustutamisest, olgugi et nad teevad tääd varem juba.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
[quote:24fe3606fc]Millisest kuupäevast hakkavad ja lõpevad juhatuse volitused?[/quote:24fe3606fc]
Vot sellega on nüüd küll nii, et kui üldkoosolek otsustab, et vastutajad on uued isikud, siis sellest hetkest sünnib uus juhatus. Registrisse kandmine on uue juhatuse kätes ehk kui nad teevad seda pool aastat hiljem ja vahepeal on tekkinud jama, siis vastutab uus juhatus ja selgitab välja jama tekitaja. Kaebab jama tekitaja kohtusse..jne.
[quote:24fe3606fc]Mina teen ülekanded ja arved lähevad raamatupidajale ja revidendile. Kontroll missugune.[/quote:24fe3606fc]
Mina nimetaksin seda kolmekordselt topelt tääks.
1. üks isik maksab arve panga kaudu (ilmselt teeb neist koopiad ka)
2. raamatupida saab arve ja kannab selle raamatupidamises kontoreale
3. Revident saab arve ja kontrollib, kas esimene ja teine isik on oma tää ära teinud. Kus on siin efektiivsus?
Soovitus, võta endale usaldusväärne raamatupidaja ja kontrollige koos revisjoniga teada ettenähtud korras.
Vot sellega on nüüd küll nii, et kui üldkoosolek otsustab, et vastutajad on uued isikud, siis sellest hetkest sünnib uus juhatus. Registrisse kandmine on uue juhatuse kätes ehk kui nad teevad seda pool aastat hiljem ja vahepeal on tekkinud jama, siis vastutab uus juhatus ja selgitab välja jama tekitaja. Kaebab jama tekitaja kohtusse..jne.
[quote:24fe3606fc]Mina teen ülekanded ja arved lähevad raamatupidajale ja revidendile. Kontroll missugune.[/quote:24fe3606fc]
Mina nimetaksin seda kolmekordselt topelt tääks.
1. üks isik maksab arve panga kaudu (ilmselt teeb neist koopiad ka)
2. raamatupida saab arve ja kannab selle raamatupidamises kontoreale
3. Revident saab arve ja kontrollib, kas esimene ja teine isik on oma tää ära teinud. Kus on siin efektiivsus?
Soovitus, võta endale usaldusväärne raamatupidaja ja kontrollige koos revisjoniga teada ettenähtud korras.